sobota, 19 kwietnia, 2025
Strona głównaJedzenieNiskokaloryczne warzywa - kalorie w warzywach liściastych i korzeniowych

Niskokaloryczne warzywa – kalorie w warzywach liściastych i korzeniowych

Warzywa są fundamentem zdrowej diety, dostarczając błonnika, witamin i minerałów przy minimalnej ilości kalorii. Są idealnym wyborem dla osób dbających o linię lub chcących zwiększyć objętość posiłków bez dodawania zbędnych kalorii. Dowiedz się, ile kalorii mają warzywa różnych typów i jak najlepiej wykorzystać ich potencjał w codziennym jadłospisie.

Ile kalorii mają warzywa liściaste?

Warzywa liściaste należą do najmniej kalorycznych produktów spożywczych:

Warzywo liściastePorcjaKalorie w porcjiKalorie w 100gZawartość błonnikaGłówne witaminy
Sałata lodowa2 liście (30g)4 kcal14 kcal1,2gWitamina K, foliany
Rukolagarść (30g)7 kcal25 kcal1,6gWitamina K, A, C
Szpinakgarść (30g)7 kcal23 kcal2,2gWitamina K, A, żelazo
Sałata rzymska2 liście (30g)5 kcal17 kcal1,3gWitamina K, A
Kapusta pekińska1 liść (30g)4 kcal12 kcal1,0gWitamina C, K
Roszponkagarść (30g)6 kcal21 kcal1,8gWitamina A, C, żelazo
Jarmużgarść (30g)14 kcal49 kcal3,6gWitamina K, A, C, wapń
Botwinkagarść (30g)8 kcal27 kcal3,1gWitamina C, żelazo

🥬 Niskokaloryczny sekret: Sałata lodowa ma zaledwie 14 kalorii na 100g, co czyni ją jednym z najmniej kalorycznych produktów spożywczych w ogóle. Można jeść ją praktycznie bez ograniczeń!

Ile kalorii mają warzywa korzeniowe i bulwiaste?

Warzywa korzeniowe mają nieco wyższą kaloryczność ze względu na zawartość skrobi:

WarzywoPorcjaKalorie w porcjiKalorie w 100gZawartość skrobiIndeks glikemiczny
Marchewka1 średnia (100g)41 kcal41 kcal6gNiski (39)
Pietruszka korzeń1 średnia (80g)60 kcal75 kcal12gŚredni (51)
Burak1 średni (120g)60 kcal50 kcal8gŚredni (64)
Seler korzeniowykawałek (100g)42 kcal42 kcal7gNiski (35)
Rzodkiewka5 sztuk (50g)10 kcal20 kcal2gNiski (15)
Ziemniak1 średni (150g)135 kcal90 kcal18gWysoki (80)
Batat (słodki ziemniak)1 średni (150g)135 kcal90 kcal17gŚredni (61)
Topinambur100g73 kcal73 kcal14gNiski (25)

🥕 Zastanawiałeś się? Jedna marchewka (100g) zawiera tylko 41 kalorii, ale dostarcza aż 104% dziennego zapotrzebowania na witaminę A (w formie beta-karotenu).

Ile kalorii mają warzywa kapustne?

Warzywa z rodziny kapustnych są niskokaloryczne i mają działanie przeciwnowotworowe:

Warzywo kapustnePorcjaKalorie w porcjiKalorie w 100gWartość antyoksydacyjnaZwiązki siarkowe
Kapusta biała100g25 kcal25 kcalŚredniaŚrednia
Kapusta czerwona100g31 kcal31 kcalWysokaŚrednia
Kapusta włoska100g27 kcal27 kcalŚredniaWysoka
Brokuł1 różyczka (50g)17 kcal34 kcalWysokaBardzo wysoka
Kalafior1 różyczka (50g)13 kcal25 kcalŚredniaWysoka
Brukselka5 sztuk (50g)20 kcal40 kcalWysokaBardzo wysoka
Kalarepa1/2 sztuki (100g)27 kcal27 kcalŚredniaŚrednia

🥦 Warto wiedzieć: Warzywa kapustne zawierają sulforafan i indole – związki o udowodnionym działaniu przeciwnowotworowym, przy zaledwie 25-40 kalorii na 100g.

Ile kalorii mają warzywa psiankowate i dyniowate?

Te popularne grupy warzyw również mają niską kaloryczność:

WarzywoPorcjaKalorie w porcjiKalorie w 100gWartości odżywczeZastosowanie kulinarne
Pomidor1 średni (150g)27 kcal18 kcalLikopen, witamina CSurówki, sosy, dania główne
Papryka czerwona1/2 sztuki (80g)26 kcal31 kcalBardzo wysoka witamina CSurówki, dania główne
Papryka zielona1/2 sztuki (80g)18 kcal20 kcalWitamina C, antyoksydantySurówki, dania główne
Bakłażan1/2 sztuki (100g)25 kcal25 kcalAntyoksydanty, potasDania główne, pasty
Ogórek1 średni (180g)24 kcal15 kcalWysoka zawartość wodySurówki, przekąski
Cukinia1/2 sztuki (100g)17 kcal17 kcalWysoka zawartość wodyDania główne, placki
Dyniakawałek (100g)26 kcal26 kcalBeta-karoten, potasZupy, desery, dodatki
Kabaczek1/2 sztuki (100g)19 kcal19 kcalWysoka zawartość wodyDania główne, placki

🥒 Niskokaloryczna gwiazda: Ogórek zawiera zaledwie 15 kalorii na 100g i aż 95% wody, co czyni go idealną przekąską dla osób na diecie redukcyjnej.

Jak różne metody przygotowania wpływają na kaloryczność warzyw?

Sposób przygotowania może znacząco zmienić wartość kaloryczną warzyw:

Metoda przygotowaniaPrzykładKalorie w 100gZmiana kalorycznościPrzyczyna zmiany
SuroweSurowa marchewka41 kcalPunkt odniesienia
Gotowanie w wodzieGotowana marchewka35 kcal-15%Utrata części cukrów do wody
Gotowanie na parzeMarchewka na parze40 kcal-2%Minimalna utrata składników
Pieczenie bez tłuszczuPieczona marchewka44 kcal+7%Utrata wody, koncentracja cukrów
Smażenie na patelniSmażona marchewka80-120 kcal+95-190%Absorpcja tłuszczu
Frytki warzywneFrytki z marchewki150-200 kcal+265-390%Wysoka absorpcja tłuszczu
Warzywa w tempurzeMarchewka w cieście170-220 kcal+315-440%Ciasto i absorpcja tłuszczu
Przecier warzywnyPrzecier z marchewki45 kcal+10%Częściowa utrata błonnika

🍳 Praktyczna porada: Gotowanie warzyw na parze pozwala zachować większość wartości odżywczych przy minimalnej zmianie kaloryczności.

Najlepsze niskokaloryczne warzywa

Michał Szpak
Michał Szpakhttps://fit-strong.pl
Michał Szpak, doświadczony trener personalny, pasjonuje się zdrowym trybem życia i dietetyką. Na swoim blogu dzieli się wiedzą i poradami, motywując do aktywności i dbałości o ciało. Ekspert w dziedzinie fitnessu.
Polecane posty

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Popularne

Michał Szpak
Michał Szpak, doświadczony trener personalny, pasjonuje się zdrowym trybem życia i dietetyką. Na swoim blogu dzieli się wiedzą i poradami, motywując do aktywności i dbałości o ciało. Ekspert w dziedzinie fitnessu.